Το Δημοτικό Σχολείο σημείο αναφοράς για όλα τα μικρά χωριά είναι πλέον κλειστό. Το μέρος όπου οι παππούδες και οι γονείς μας αλλά και πολλοί από εμάς πέρασαν τα μαθητικά τους χρόνια, είναι πλέον παρελθόν για την Ελαία. Από την μια οι ελάχιστοι μαθητές και από την άλλη οι νέοι νόμοι συμπύκνωσης των σχολείων έχουν ως αποτέλεσμα το κλειστό σχολείο. 

Ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητά του την αξιοποίηση του χώρου αυτού με οποιοδήποτε τρόπο.
Έτσι για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010 με προσωπική εργασία φίλοι και μέλη του Συλλόγου έκαναν κάποιες εργασίες συντήρησης και καθαριότητας και στον χώρο αυτό αναρτήθηκαν παλιές φωτογραφίες και αντικείμενα που ψάξαμε και βρήκαμε.
Το καλοκαίρι του 2011 ο χώρος απέκτησε νέα χρήση και οι μικροί Βελενικιώτες μπορούσαν να περνούν τα απογεύματά τους εκεί με ζωγραφική, παζλ, χειροτεχνίες , ομαδικά παιχνίδια.


Στόχος μας είναι να γίνει ένα κέντρο αναφοράς γύρω από την παράδοσή μας και μέσα από αυτό τα παιδιά μας να αποκτήσουν μνήμες και αναμνήσεις στενά συνδεδεμένες με το χωριό. Το Δημοτικό Σχολείο και ο πλάτανος στην πλατεία να γίνουν ένα κεφάλαιο μνήμης που να τα συνοδεύει στην μετέπειτα ζωή τους.